Bu Blogda Ara

29 Nisan 2017 Cumartesi

NARPUZLU AYRANLI KÖFTE (Malatya yöresine ait tarif)


Tam mevsimi hayat yeni yeni canlanırken otlar çiçekler böcekler yeniden doğarken yeşerirken bu yemeği yapmanın zamanı çünkü narpuz ve yonca otu bu zamanda taze naziktir toplanır yıkayıp doğrayıp kurutup veya derin dondurucuda saklayıp yıl boyunca kullanabilirsiniz ..
Gözlemesi , kavurması, bu şekilde köftesi , yayla çorbası daha bir çok yemek çeşidinde kullanabilirsiniz çok şifalı bir ottur..


MALZEMELER:

2 Su bardağı yarma ,

 3 Demet narpuz otu,yonca

2 Kase yoğurt,

1 tane yumurta

1 yemek kaşığı un,

tuz,

ÜZERİNİN SOKORACI İÇİN:

2 Tane kuru soğan,

 3 çorba k. tereyağı,

2 çorba kaşığı domates salçası,

HAZIRLANIŞI:

Öncelikle yarmamızı kısır demler gibi tuz serpip demleyelim.

Ve yoğurup nohut büyüklüğünde sıkıp küçük köfteler yapalım.



Derin bir tencerenin içerisine yoğurdu, unu , yumurtayı koyup iyice çırpın ve üzerine 2 lt. su ekleyin eklerken karıştırmaya devam edin karıştırmayı bırsakırsanız eğer ayranınız kopar yani çökelik olur çok dikkat edelim hem yavaş hem karıştırarak suyu koyalım fokurdayınca karıştırmayı bırakıp içerisine hazırladığımız köfteleri ilave edip kaynamaya bırakalım onlar ağır ateşte pişerken bizde sokoracını hazırlayalım.

Soğanları yemeklik küp şeklinde doğrayalım yağını ilave edip pembeleşinceye kadar kavuralım salçasını ilave edip biraz daha kavurup ocağı kapatalım .



Yemeği yapmaya başlamadan önce narpuz ve yoncayı ayıklayıp iyice yıkayın küçük doğrayın çok az su ilave edip bir iki taşım kaynatın ocaktan indirip soğuk su ekleyin ve süzün elinizle sıkın..



Pişen köftelere ekleyin 5 dk. daha pişirip ocağı kapatın köftenize tuz ekleyip karıştırın servis tabağına alıp sokoracını yani sosunu ekleyip servis yapabilirsiniz ..
AFİYET OLSUN 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder